Lyskasser

Lyskasser

Lyskasser

FARVEVURDERING AF FORSKELLIGE MATERIALER OG UNDERLAG
Hvad enten det er i dagligdagen eller i fremstillingsindustrien, i detailhandlen eller i den private sektor, er mange forskellige lyskilder i brug i dag, såsom sollys, glødelamper, lysstofrør, energibesparende varianter og for nylig LED-lamper. Hver af disse lyskilder har forskellige spektrale karakteristika, som i høj grad påvirker den menneskelige opfattelse af farve. Hvis den samme farve ses under forskellige lyskilder, varierer farveindtrykket i forskellig grad.

Dette kaldes farvekonstans. Når to farveprøver ser identiske ud under en lyskilde, men skifter under en anden lyskilde, er dette kendt som metamerisme. Dette sker, når de to farveprøver blev fremstillet ved hjælp af metoder, der adskiller sig på en eller flere måder, herunder råmaterialer (f.eks. blæk/farvestoffer og substrater), billed behandlingsmetoder (f.eks. spraymaling, aftørrings pletter, direkte inkjet-print) og finish (lufttørring, UV-hærdning, lak eller laminat overtræk osv.).

ANSØGNINGER
For at forudsige og undgå potentielle farvetilpasningsproblemer i visuel vurdering af farvede overflader og materialer, herunder maling, stoffer, keramik, metaller, plastik og papir, er brugen af farvetilpasningsenheder udstyret med flere lyskilder uundværlig. Sådanne enheder bruges ofte i anvendelsesområder som:

Forskning og udvikling
Produktstyring
Indkøb & Leverandørspecifikationer
Kontrol af indgående varer
Kontrol af produktionsprocesser
Kvalitetssikring
Teknisk, salgs- og kundesupport
Udvalget af industrier, der kræver præcise farvevurderinger til sådanne applikationer, er ret bredt og ofte underlagt internationale standarder. Eksempler på industrier omfatter:

Automotive & Aerospace – Biologiske og farmaceutiske produkter – Keramik – Kemikalier – Fødevarer og Landbrug – Møbler – Maling, belægninger, finish – Papir og emballage – Plast – Tekstiler og stoffer

FLERE BELYSNINGER TIL METAMERISME VURDERING

For at visualisere virkningerne af metamerisme bør to produkter eller farveprøver ses og matches under forskellige lyskilder (mindst tre), ideelt set med identiske synsgeometrier og variabler. CIE-lyskilderne D65 (gennemsnitligt dagslys fra den nordlige himmel), A (glødelampe), TL84/F11 (butiksbelysning) og D50 (middagslys) bruges meget ofte til dette formål.

Metamerism simuleres effektivt med en udsigtskabine eller armatur udstyret med flere, omskiftelige lyskilder. Inden for et standardiseret visningsområde skal prøver placeres tæt ved siden af hinanden for at understøtte detektering af små farveforskelle. Farveændringer på grund af optiske glansmidler, sikkerhedsfilm og fluorescerende produkter detekteres lettere, når lyskilden inkorporerer en omskiftelig, ekstra UV-A-kilde med en 365 nm top bølgelængde.

FORBUDDET MOD FLOOR BELYSNING

De nye RoHS-direktiver foreskriver, at der ikke må markedsføres kviksølvholdige lamper efter den 24. august 2023, som anvendes i almen belysning, for eksempel til belysning af kontorer, haller eller hylder.

For D65 og D50 standard lysarmaturer samt ISO 3668 og ISO 3664:2009 standard lysarmaturer til farvetilpasning er der oprettet en dispensation indtil 24. februar 2025.

standard lyskilder Skovtex
standard lyskilder Skovtex

Gå direkte til forsiden SKOVTEX og se de gode holdbare produkter til tekstilindustrien. Der er også mulighed for at gå direkte til følgende sider:

– Strygejern og dampborde fra Reverberi som leverer højteknologiske gode produkter med lang levetid og fungere også efter 10 år
– Broderi maskiner fra HAPPYJAPAN som leverer højteknologiske, kompakte low noise broderimaskiner med touch display
– Symaskiner fra JUKI samt mange andre mærker, som leverer højteknologiske gode maskiner med lang levetid og som udfører flotte sting også efter 10 år

Ud over at kunne tilbyde gode holdbare produkter til tekstilindustrien, så er vi også leverandør til den hobby entusiastiske kunde. Klik på HOBBYSY og kom direkte ind på vores online shop